Pasarile Dodo

Povestea pasarilor Dodo este foarte putin stiuta. Aceste pasari specifice Madagascarului avea aproximativ un metru inaltime, 20 de kilograme si au fost reprezentate in picturi si mentionate in scrieri care dateaza din secolul XVII. Motivul exact al disparitiei nu se cunoaste insa presupunerile facute de catre specialisti se rezuma la faptul ca pasarea era foarte usor de capturat si astfel, cu aparitia omului a devenit o importanta sursa de hrana.


Insulele Mauritius


Acest animal era foarte bine adaptat pentru ecosistemul din care facea parte astfel ca pana la venirea oamenilor pe insulele Mauritius, nu avea un pradator natural. Hranindu-se cu insecte, seminte si fructe, pasarile dodo aveau nevoie sa inghita pietricele pentru o digestie mai buna.

Dimensiunile pasarii erau de asa natura incat aceasta nu isi putea lua zborul si nici nu avea de ce. Pentru ca hrana se gasea din abundenta, nu era nevoie ca pasarea sa isi ia zborul catre alte zone in timpul iernii. Clima exotica a avut un rol important in acest sens, de asemenea. Din izvoarele istorice se mentioneaza ca pasarile dodo depuneau un singur ou o data, aveau un colorit maro-argintiu si ciocuri foarte mari cu care puteau sa se descurce in habitatul salbatic din care faceau parte.


Ramasite 


Cercetatorii isi bazeaza toate detaliile despre aceasta specie disparuta pe izvoarele istorice ramase si pe scheletele descoperite in insula pe care pasarea se regasea. Desi nu era cea mai mare pasare de pe glob, rolul fiind detinut de cassowary si strut, pasarea dodo prezinta un interes deosebit pentru exemplul negativ pe care influenta umana il are fata de mediul inconjurator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu