Excesul de informatie

Traim in era informatiei si se spune ca o persoana este bombardata zilnic cu 6000 de mesaje publicitare de marketing. La acestea se adauga informatiile de care ai nevoie cum ar fi cele care tin de munca, stirile de la televizor, radio si alte medii sau cartile de beletristica si filmele. In plus, informatiile de natura sociala pe care le citim pe Facebook sau WhatsApp sunt cruciale daca doresti sa iti mentii relatiile interpersonale de prietenie sau orice alt fel. Toata aceasta miscare de exces al informatiilor pe care un om le emite si receptioneaza se numeste "informational clutter".


Termenul se traduce in limba romana ca "amalgam de informatii" si are efecte cat se poate de nocive asupra creierului uman. Studiile arata ca doar 10 minute de scrollat prin news-feed iti poate obosi capacitatea de atentie pana la un nivel in care poti discerne cu greu motivul pentru care ai accesat site-ul respectiv. Psihologii au definit acest fenomen ca o supraexpunere la informatii care e inevitabila din cauza societatii actuale. Insa cum altfel poti sa eviti acest amalgam si evitit oboseala pe care o aduce fara a deveni o persoana care e complet rupt de realitate?

Incearca sa iti oferi o ora pe zi in care nu ai influente exterioare cum ar fi un radio deschis, televizorul deschis, seriale, filme sau alte informatii. Se pare ca stiinta a dovedit ca meditatia este printre putinele moduri in care poti destresa si elibera acest blocaj informational. Nu mai ramane decat sa stii sa alternezi intre sursele de informare si sa iti acorzi timp mai mult pentru a te relaxa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu